Tuesday, October 9, 2012

Tips Meningkatkan Kuasa Ingatan


11 Langkah Untuk Meningkatkan Kuasa Ingatan

 
 
1. Kuatkan keinginan untuk mengingat.


 
 
2. Dapatkan pengertian yang sebenar-benarnya dan fahamkan apa yang dibaca.

 
 
3. Belajarlah dengan kaedah-kaedah aktif termasuk memberi perhatian yang teliti, mendengar dengan teliti, berbincang membuat nota-nota ringkas dan menulis esei.

 
 
4. Fikirkan kita mencari pengesan sesuatu bentuk. Aturlah bahan-bahan yang akan dipelajari mengikut susunan yang logik dan nomborkan isi-isi penting.

 
 
5. Selalulah mengulangkaji.

 
 
6. Carilah perkataan-perkataan yang akan menjadi kunci atau rangkaikata-rangkaikata yang boleh dijadikan punca sesuatu idea.

 
 
7. Gambarkan idea-idea itu menerusi contoh-contoh, penjelasan, gambar dan gambar rajah.

 
 
8. Bagi perkara yang dihafal, tulislah di dalam buku-buku kecil (saiz poket) atau kad-kad. Bacalah nota-nota ini berulang kali.

 
 
9. Cubalah mengingati faktor-faktor yang mudah anda lupa dengan mengaitkannya pada suatu faktor yang berkaitan, seperti di mana anda membaca bahan tersebut, dengan siapa anda berbincang mengenainya dan sebagainya.

 
 
10. Pelajarilah berulang-ulang dan bersungguh-sungguh sehingga semua faktor tersebut telah anda kuasai sepenuhnya. Ujilah kemampuan anda secara berperingkat dengan mengadakan latihan-latihan mengingat semula sehari selepas itu, seminggu kemudian, dua minggu kemudian dan seterusnya.

 
 
11. Cuba gunakan apa yang telah anda pelajari untuk praktikal.
ANIMGOLF.gif (20962 bytes)

No comments:

Post a Comment