Friday, July 19, 2013

Kemahiran Insaniah
KESERONOKAN belajar boleh dinikmati jika suasana ketenteraman di dalam sesebuah kelas itu dapat diwujudkan. Kebiasaannya murid mula berbuat bising sebaik sahaja guru selesai mengajar atau meninggalkan kelas. Pada waktu tersebut ada yang keluar ke bilik air secara berkumpulan sambil bergurau senda. Ada pula yang bermain dan kadang kala mengejek kawan dan sebagainya. Kadangkala kelakuan ini akan membawa kepada keadaan yang tegang dan berakhir dengan perkelahian.Walaupun ada beberapa orang murid yang ingin belajar atau membuat kerja rumah tetapi gangguan yang sering melanda menyebabkan mereka tidak dapat menumpukan perhatian malah mudah pula terpengaruh dengan rakan-rakan yang lain.

Untuk mewujudkan suasasana belajar yang selesa dan menyeronokkan memerlukan kerjasama semua murid di dalam kelas tersebut. Kemahiran insaniah amat diperlukan bagi setiap murid agar kerjasama yang erat serta saling hormat menghormati antara satu sama lain dapat diwujudkan.


Kemahiran insaniah ialah kemahiran mengawal serta memantapkan diri dalam urusan peribadi serta perhubungan dengan rakan-rakan yang lain. Ia berhubung rapat dengan sifat kerohanian seseorang murid yang mementingkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Kemahiran insaniah harus dipupuk sejak di bangku sekolah rendah lagi agar dapat disebatikan dengan jiwa dan diri ke arah mewujudkan insan kamil serta mampu belajar dengan lebih seronok lagi.
(a) Kemahiran mengawal diri
• Refleksi diri: Refleksi diri ialah merenungi kembali setiap tindakan yang telah kita lakukan. Dari renungan yang dilakukan seseorang itu akan menyedari kekuatan dan kelemahan diri sendiri. Setiap perbuatan yang boleh merosakkan diri sendiri serta rakan-rakan lain ialah merupakan kelemahan diri yang harus ditangani segera. 

• Toleransi : Kelemahan diri yang dikenal pasti hasil daripada proses refleksi harus dibuat penambahbaikan. Sifat mementingkan diri sendiri yang menjadi punca ke arah perlakuan yang negatif harus diganti dengan sifat toleransi. Sifat ini harus ada pada diri seseorang murid demi untuk merapatkan lagi tali persahabatan di antara rakan. Punca timbulnya perasaan marah, benci dan geram ialah disebabkan tidak ada perasaan kasih sayang serta penghormatan sesama manusia. Malah sifat dengki serta pentingkan diri sendiri ini menjadi penghalang kepada perubahan diri.

• Keikhlasan dan kejujuran diri: Keikhlasan dan kejujuran diri amat diperlukan terutamanya apabila kita berada bersama rakan-rakan. Sifat ini memerlukan kita amanah, tidak berbohong serta sanggup membantu rakan-rakan tanpa mengharapkan sesuatu balasan. Jika kedua-dua sifat ini dapat diamalkan dalam kehidupan sudah tentu tali persahabatan dapat dieratkan serta perkara-perkara yang tidak disukai tidak akan timbul.

Untuk mewujudkan suasana ini, setiap murid perlu menganggapkan rakan-rakan mereka seperti satu keluarga di mana setiap anggota keluarga bertanggungjawab ke atas anggota keluarga yang lain. Saya pasti setiap kelas mempunyai jadual tugas ahli jawatankuasa. Bagi menghidupkan lagi suasana bekerjasama ini, tugas-tugas khas boleh ditambah seperti Jawatankuasa Kebajikan, Jawatankuasa Bimbingan, Jawatankuasa Akhlak dan Disiplin serta sebagainya. Setiap anggota jawatankuasa perlu mengatur aktiviti sendiri untuk dijadikan program kelas tersebut yang boleh diikuti dan dimenfaatkan bersama yang seterusnya dapat menceriakan suasana di kelas tersebut.
 

Monday, July 15, 2013

Mutiara Hadis
Hadis: 

Daripada Abu Hurairah RA
 bahawa Rasulullah SAW 
telah bersabda: 


"Sesiapa yang 
mendirikan solat (Tarawih)
 pada malam bulan Ramadhan 
dengan penuh keimanan dan
 keikhlasan, maka Allah ampunkan
 segala dosanya yang telah lalu." 

Huraian Hadis: 1.      Solat Terawih adalah solat yang dilakukan 
pada setiap malam di bulan Ramadhan 
selepas menunaikan solat Isyak dan 
sebelum solat witir dan disunatkan 
kepada kaum lelaki dan juga wanita.


2.    Nabi Muhammad SAW  menggalakkan
 kaum muslimin para sahabat dan tabi’in 
selepas baginda supaya mengerjakannya.
 Ia adalah antara syi’ar di bulan Ramadhan
 yang mempunyai fadhilat yang 
amat besar di sisi Allah.3.    Bilangan rakaat solat Tarawih 
ialah 11 rakaat termasuk witir. 
Pada zaman Umar bin al-Khattab  RA 
orang ramai menunaikan solat Tarawih
 sebanyak 23 rakaat (ia
itu 20 rakaat Tarawih
 dan 3 rakaat Witir).